Teknologi

Bluescreen? Komputer crash? Tahu cara nak setel?

Tajuk kali ini adalah lebih kepada perbincangan tentang masalah bluescreen yang diamali oleh mamat ni

Hate This

Jadi apa yang anda rasa? Bagi saya bila keluar macam ini biasanya windows detect sesuatu yang mencurigakan di dalam sistem, atau, ada hardware/driver yang malfunction

So either way, kalau ia still berlaku setiap kali anda nak masuk ke windows, jalan paling mudah adalah dengan format. Tapi kalau anda still nak mencuba memang ada kaedah yang memerlukan intermediate skill dalam perkomputeran.

Kalau format pun still sama(windows ori ya), boleh lah try usha usha hardware anda. Kalau dulu zaman bersama housemate, semua ada pc, kawe try je satu satu,

  • Ram(pastikan DDR sama)
  • Hardisc
  • Graphic Card
  • Cpu
  • Even power supply dan cable

So itu je cara yang saya boleh cadangkan. Semoga berhasil.

Saya bukan orang IT, cuma bercerita dari pengalaman. Sekian.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: