Blog Teknologi

ViVo V9 spec dan review

Aku dah berpengalaman menggunakan V9 selama 10 bulan. Dan memang habit aku ni selalunya akan tukar handphone dalam tempoh setahun. Tapi bukanlah jenis suka suka. Biasanya henfon aku ni tak boleh tahan lama. Ada saja crack disebabkan terjatuh.

Berbeza dengan V9 yang aku pakai sekarang ni. Agak jarang sekali terhempas ke lantai. Pelik, tangan dah gatal usha usha henfon baru di directD online. Kantoi.

Okay, posting kali ini akan memberi sedikit review personally tentang V9 ni. Agak terlewat, tapi nak review ni bukan pakai teori semata mata. Kena tengok performance nya selepas beberapa tempoh. Baru tahu on x on

1. Kamera

Kamera spesis vivo ni selalunya menitik beratkan tentang selfie. Ya, buat kaki selfie amatlah digalakkan untuk anda pakai spesis vivo. Ini kerana ia dilengkapi dengan beauty mode dan juga 24MP pada kamera front nya. Tetapi hanya 16MP untuk camera belakang. Tepuk dada tanya nafsu selfie anda. Tapi kamera belakangnya juga tidaklah hodoh. Ayo.

Selfie mode low light

Selfie mode cahaya terang

2. Ram & CPU

Kekuatan smartphone ini juga diperkasa dengan RAM 4GB dan CPU yang selesa untuk run latest game tanpa masalah. Perisian perisian lain juga sangat smooth dan jarang sekali mengalami lag atau smooth. Mungkin 2 kali dalam tempoh 10 bulan ni.

3. Design

Wow! I just love its design so much. Rasa premium dan trendy. Tak outtrend dan tak segan nak acah acah depan orang. Aik.

4. Harga

Masa awal-awal beli haritu RM1.399, sekarang dah jatuh RM999 untuk first hand. Rasa kecewa cepat sangat jatuh harga. Ini disebabkan oleh keluaran vivo sangat laju. Oleh itu sabar dulu kalau nak angkat, cuma kalau lambat, tak ada lah rasa keterujaannya tu.

5. Skrin

Dilengkapi dengan eye protection, touch skrin yang responsive. Sangat sangat berpuas hati. Video juga boleh VHD dan okay sesangat.

6. Features terbaik

Bagi aku lah kan, features yang paling disukai adalah navigation key (home, back, menu) di bahagian bawah tu boleh disorokkan. Ikut style siapa tuu.. Yeah i love it.

So bagi aku, rating yang boleh diberikan untuk price range macam v9 ni adalah [8.5/10].

Ariosz!

One comment

  1. Informasi yang bermanfaat! Itulah mengapa saya sangat senang menggunakan Vivo. Selain tampilannya elegant dan harganya terjangkau, hp vivo juga bisa gunta-ganti tema sesuai keinginan kita, terus temanya bisa kita edit lagi. Biasanya saya download vivo themes itz nya

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: