Menangani Anak Sukar/Tidak mahu Makan

June 13, 2019 By:

Memberi makan kepada anak adalah suatu proses yang memerlukan penelitian emosi yang berkesan. Kita mahukan anak-anak kita membesar dengan sihat dan sempurna. Di sini kita akan cuba 10 kaedah-kaedah yang mampu membantu menangis masalah amukan anak-anak yang tidak mahu makan bila disuap.

1.Elakkan Paksaan

Sesetengah anak sudah mula menidakkan untuk makan apabila diberi. Dalam sesuatu keadaan, adalah perlu untuk kita menyatakan “Kamu tak perlu makan pun..”, walaupun pada dasarnya keinginan untuk memastikan anak-anak makan adalah bertentangan. Buat secara konsisten bagi memastikan adanya perubahan.

Auuchhh my lovely kids.

2. Menyimpan rekod pemakanan anak-anak

Pantau pemakanan anak-anak anda dengan teliti. Kadangkala anak-anak bukanlah tidak makan, tapi kebiasaannya dia telah makan makanan ringan yang menyebabkan sukar untuk anak-anak makan makanan yang lebih berkhasiat. Pantau, dan membuat tindakan supaya tidak berlebih-lebihan.

3. Menyediakan makanan yang mudah, dan tinggi kalori

Nut butters are high in good fat, protein and calories. It’s surprisingly easy to make peanut (or almond) butter in your own kitchen. A little sprinkling of raisins made it a winner in our home. Two or three large spoons make up a solid number of calories (almost 200) in a small serving. Cheese, oat bars, fruit, nuts are all handy too. In a nutshell, be prepared for little appetites to munch on bits and pieces at odd times.

4. Merancang kepelbagaian menu

Kita juga akan merasa bosan dengan makanan yang sama jika pada waktu tempoh akan datang. Jadi mengapa tidak kita sering menukar menu kepada anak-anak dalam sesuatu tempoh. Mungkin hari ni boleh beri nasi, esok dan lusa mee atau spageti. Anak-anak pasti gemarkannya!

5. Dapatkan bantuan orang lain jika keterlaluan

Kesihatan anak-anak adalah sangat penting bagi memastikan mereka dapat berkembang dengan sihat. Jika anak-anak masih tidak mahu makan, tidak salah untuk meminta bantuan dari saudara mara, adik beradik atau sesiapa sahaja yang kita yakin lebih berpengalaman dengan emosi kanak-kanak dalam memberi makan. Adakalanya anak-anak juga perlu kepada individu lain untuk memberi kerjasama.

6. Tidak ajak untuk sertai makan

Jangan risau, anak-anak akan tetap mencari makan apabila telah lapar. Jadi biarkan mereka sehingga lapar dan pasti mereka akan datang sendiri untuk meminta makan.

7. Tidak terlalu strict tentang permintaan makan anak-anak

Pemakanan yang tidak berkhasiat dan manis kebiasaanya akan ditegah oleh ibu-bapa, tetapi dalam kes ini, untuk memastikan anak tidak memberontak, boleh juga kita sekali-sekala untuk menyediakan makanan seperti kek dan makanan berkeju.

Namun, jangan pula terlalu kerap sehinggakan anak-anak tidak mahu lagi makan makanan yang bergizi tinggi. Cubalah !

8. Beri Vitamin tambahan

Appeton
Contoh Vitamin Appeton

Dapatkan vitamin atau suplemen tambahan kepada anak-anak anda seperti appeton dan syrup yang dapat beri tenaga dan nutrisi yang baik untuk anak anda.

Adakalanya baik juga untuk beri sesudu minyak ikan yang dapat membantu perkembangan otak anak anda.

9. Jangan dibanding dengan anak-anak orang lain

Perbandingan seperti, “anak mak Lang tu makan banyak dan tak kurus macam anak awak”. Tolong.. Tolong abaikan sahaja. Setiap kanak-kanak ada potensi masing-masing. Jika ianya berlaku, abaikan dan teruskan seperti biasa.

Yang penting anak anda sihat dan berupaya melakukan aktiviti seperti biasa.

10. Jadikan cara pemakanan anda sebagai tauladan

Ibu-bapa amat memberi pengaruh yang kuat terhadap nafsu makan anak-anak. Oleh itu jika ibu-bapa adalah seorang yang suka makan sayur, makan anak-anak juga akan ikut makan sayur. Begitu juga jika ibu bapa suka makan durian. Mudah bukan?

Selamat mencuba.

Sumber : HuffingtonPost

Leave a Reply