Bendera Malaysia?? Apa yang perlu kita tahu.

August 23, 2019 By:

Setiap tahun pada bulan Ogos, di seluruh Malaysia tanah berdaulat ini akan mengibarkan bendera tak kira di halaman rumah, pejabat, kereta mahupun restoran membuatkan suasana kemeriahan bulan Kemerdekaan itu terasa di segenap pelusuk hati mereka yang bergelar warga Malaysia.

Cuma baru baru ini terjadi beberapa isu yang sensitif yang menggusarkan jiwa muncul melibatkan bendera Malaysia yang digantung secara terbalik. Tak dinafikan kemungkinan adalah tidak disengajakan oleh pelakunya, akan tetapi perlulah kita sentiasa berhati-hati dalam apa jua perbuatan walaupun dalam menganjurkan semangat cintakan tanah air kita agar tidak menimbulkan sebarang kontroversi yang tidak diingini.

End of story, Di sini NM nak kongsikan elemen elemen yang terdapat dalam bendera dan juga maksud disebik warna yang terdapat pada bendera Malaysia.

Inilah bendera kebanggaan rakyat Malaysia yang akan berkibar megah diseluruh tanah air sempena sambutan kemerdekaan Malaysia yang ke-63. Semoga keharmonian dan kemerdekaan ini terus dikekalkan kerana ianya adalah harta warisan rakyat Malaysia yang tidak ternilai.

Leave a Reply