Photoshop keluar error “Could not complete your request because a SOFn, DQT or DHT JPEG marker is missing before a JPEG SOS marker”. File Image Whatsapp.

November 17, 2019 By:

Pernah anda mengalami masalah popup error seperti ini apabila menggunakan aplikasi photoshop? “Could not complete your request because a SOFn, DQT or DHT JPEG marker is missing before a JPEG SOS marker”.

Ini adalah solusi untuk perisian Windows. Untuk perisian Mac tidak terdapat dalam artikel ini.

Error cannot complete your request because sofn dqt dht jpeg marker is missing before jpeg sos marker nenasmadu

Masalah ini kebiasaanya berlaku disebabkan oleh gambar-gambar jpeg/jpg/png selepas file tersebut di download daripada Whatsapp. Ini kerap berlaku :

Walaupun NM bukanlah seorang pakar dalam photoshop, tetapi NM telah berjaya menyelesaaikan masalah ini dengan usaha pencarian NM. Jadi NM akan berkongsi perkara yang sama kepada anda semua kaedah yang NM gunakan untuk menyelesaikannya.

Kaedah 1 : Gunakan apps Paint anda. Tak tahu nak cari mana? pergi ke bahagian bawah kiri Windows (win10), diruangan search. Taip sahaja “paint”, nanti keluarlah tu. Buka gambar yang anda nak edit tu melalui apps paint tu, kemudian anda save semula gambar tu sama ada jpeg/jpg/png atau yang mana-mana anda nak. Cuba buka semula gambar yang dah disimpan tu menggunakan photoshop. Tak berkesan? Jom ke langkah seterusnya.

Kaedah 2 : Kalau anda mempunyai banyak gambar-gambar yang menggunakan photoshop, anda boleh dapatkan aplikasi percuma untuk membantu anda dari menunggu lama. Aplikasi ini boleh didapati di Jpeg Market Repair tool.

Download dan install perisian di atas melalui link yang diberikan, nanti ikut je arahan-arahan berkaitan untuk repair gambar-gambar yang tak boleh dibaca tu. Lepas tu dah boleh digunakan oleh Photoshop. Selamat mencuba !

Leave a Reply