COVID 19 Ekonomi

Peminjam sewa beli RHB bank perlu tahu ini (Moratorium)

Updated 6 Mei 2020 : caj tambahan perjanjian sewa beli (konvensional dan shariah) dihapuskan. Refer : https://bit.ly/2W9oQ4G

Posting Ini berkaitan dengan pelanggan bagi bank RHB yang mengambil berminat untuk mengambil Moratorium bagi Sewa Beli dan Fixed Rate Islamic Financing.

Sekarang ni untuk makluman, dah tak automatic macam yang dimaklumkan sebelum ini apabila Bank Negara Malaysia (BNM) membuat makluman terkini berkaitan perkara tersebut pada 30 April 2020.

Jadi anda perlu untuk memaklumkan pada pihak RHB Bank sama ada anda nak memohon atau anda nak menidakkan Moratorium dari atau tidak sebelum 31 May 2020. DAN anda juga perlu mengesahkan terma dan syarat-syarat baru kalau anda bersetuju untuk menangguhkan bayaran tersebut (ada interest tambahan seperti yang dimaklumkan ya).

Apa-apa pun boleh terus ke website rasmi bank RHB di rhbbankCovid19 bagi tujuan di atas.

Sama-sama tabahlah ya. Yang indah tak semestinya selamanya. Tapi ia juga adalah untuk kepentingan proses ekonomi. Bank nak buat duit dari Interest yang dikenakan kat kita lah. Tak percaya tengok lah laporan tahunan Bank-Bank. Berapa banyak hasil dari interest sahaja. Bank juga mahu makan maa.. (+_=)”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: