Teknologi

GeForce RTX 3080 Ti is up to 50% faster than RTX 2080 Ti in 4K gaming

Desas desus khabar angin mengenai NVidia bakal menimang satu lagi cahaya mata baru dari keluarga RTX yang bakal dinamakan sebagai GeForce RTX 3080 Ti membuatkan air liuq meleleh tak henti.

geforce-rtx-3080-ti-up-50-faster-2080-4k-gaming

Kalau kita tonton di chanel youtuber Moore’s Law is Dead, dia ada buat sedikit gambaran tentang specs NVIDIA’s GA102 GPU. GA102 ni lah uant akan dikuasakan dalam GeForce RTX 3080 Ti, pewaris bagi GeForce RTX 2080 Ti di mana ia menggunakan Turing GPU architecture dan merupakan flagship buat masa sekarang.

Khabar angin juga mengatakan GA102 dilengkapi dengan 5376 CUDA cores pada Ampere architecture, 10% lebih IPC berbanding Turing, dan juga 7nm node membolehkan GPU clock pada skala lebih tinggi iaitu 2.2GHz dan ke atas.

Paling mengujakan apabila mengunakan adalah kemampuan memori RTX 3080 ni dengan menggunakan 18Gbps GDDR6 memory pada kadar 863GB/sec of memory bandwidth. Lebih 40% peningkatan berbanding RTX 2080, bermaksud GeForce ni dijangka akan menjadi lebih pantas sebanyak 40% pada 4k punya gaming. Gila khinzir beb.

Bukan tu je, NVIDIA juga ada maklumkan yang dia akan menghasilkan new PCIe 4.0 standard, walaupun cooler dia akan nampak lebih kurang je seakan RTX 20-series, cuma bezanya, akan ada 3 kipas cooler tu.

geforce-rtx-3080-ti-up-50-faster-2080-4k-gaming

Untuk sambungan display pula macam sebelum ni juga, 3 x DisplayPort, 1 x HDMI 2.1 (yay!) and 1 x Port USb-C.

Yang best NVIDIA ni dia ada monitoring software sendiri, which will be kinda nice.

Secara official team NVIDIA akan dedahkan melalui keynot online di GTC 2020, manakala pada 14 Mei 2020 diĀ NVIDIA Launch.

Perbandingan GTX 3080 Ti Vs GRX 2080 Ti :

GA102 (RTX 3080 Ti) leaked specs:

  • GPU: Ampere GA102
  • GPU cores: 5376
  • Boost GPU clock: 2200MHz
  • VRAM: ??? GDDR6 @ 18Gbps
  • Memory bandwidth: 864GB/sec
  • PCIe power connectors: 2 x 8-pin
  • TDP: 220-230W
  • Price: ?????

TU102 (RTX 2080 Ti) specs:

  • GPU: Turing TU102
  • GPU cores: 4352
  • Boost GPU clock: 1545MHz
  • VRAM: 11GB GDDR6 @ 14Gbps
  • Memory bandwidth: 616GB/sec
  • PCIe power connectors: 2 x 8-pin
  • TDP: 250W
  • Price: $1199 / RM 5,000++

What a beast.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: