Agama Blog GayaHidup

Trending “Lathi Challenge”, Kebetulan atau Sesuatu?

Zaman sekarang, viral sangat cepat berlaku. Lagi-lagi pada zaman PKPB. Lebih ramai yang lebih banyak meluangkan masa dengan Media Sosial.

NM pun tak terkecuali, ada satu hari tu, NM tertonton satu Posting di Page FB gags Malaysia. Tentang satu trend terkini, iaitu “Lathi Challenge”. Ia diadaptasi dari Music Video (MV) kumpulan dari negara seberang iaitu Indonesia.

Untuk trend ini, di Malaysia, telah di dahului oleh NM kira seorang selebriti di media sosial, Mawar namanya. NM tengok agak terpegun dengan skill editing, makeup dan tarian yang di buat dalam Trend tersebut melalui aplikasi TikTok.

Lathi Challenge ini di sertai dengan alunan music yang mempersonakan. Bagi NM, ia sangat Catchy dan boleh pergi jauh. Sebelum ni NM tak kenal pun nama kumpulan Weird Genius ni. Dari challenge ini lah NM baru lah kenal.

Yang menarik, pada mulanya seseorang akan memakai make up seperti biasa, kemudian pada bahagian rancak, dia akan mula memaparkan watak menyeramkan.

NM mula rasa something wrong somewhere. Tapi tak apalah, bagi NM kita tengok Music Video dia dahulu.

I was born a fool
Broken all the rules, oh-oh (hmmmmmmmm???)

Seeing all null
Denying all of the truth, oh-oh (HmmmmmmmmmmmmmmMMMMM)

Everything has changed
It all happened for a reason

Down from the first stage (siapa agaknya?)
It isn’t something we fought for
Never wanted this kind of pain

Turned myself so cold and heartless
But one thing you should know

Pushing through the countless pain
And all I know that this love’s a bless and curse

Everything has changed
It all…

Entah kenapa NM terus beranggapan lagu ni adalah lagu untuk Devil/Lucifer/DajjalAlmasih.

  1. Di MV tersebut, satu watak yang di belenggu rantai besi. Kemudian terlepas.
  2. Bait-bait liriknya yang tak menunjukkan ko seorang manusia normal dalam percintaan yang tersakiti seperti yang dicanang-canangkan.
  3. Unsur-unsur yang boleh memesongkan akidah dan akhlak seorang muslim.
antara scene dalam MV Weird Genius – Lathi

NM tak sure NM ni paranoia atau terlalu taksub tentang sesuatu. Tapi bagi NM, lagu ni sepertinya menuju ke satu Entiti yang Misteri itu lah.. Ini hanya pendapat NM semata-mata berdasarkan pemerhatian dan pengalaman NM terhadap unsur-unsur THE CHOSEN ONE ni.

Apa-apa pun, baca boleh, percaya jangan. Di NM ini dijamin 100% bukan sepenuhnya non fiksyen. Nilai sendiri dengan akal fikiran dan mata hati.

1 comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: