Teknologi

[Blog] Excel [not responding]. Apa yang NM buat?

Perkara ni berlaku hari ini pada rakan sekerja NM. Dia mengadu sejak kebelakangan ni excel dia jadi lembab dan jadi not responding.

Laptop dia keluaran tahun 2009, jenis Compaq. Awalnya NM assume tu adalah sebab dah tua dan uzur. Tapi takkan lah nak terus judge macam tu kan.

NM ni pulak antara anugerah yang tuhan bagi ni ada keajaiban sikit. Sentuh tanah keluar pokok, sentuh benda rosak jadi elok, sentuh hati wanita jadi isteri (what?). Ni bukan riak, tapi sebab NM sendiri pun pelik.

Okay berbalik kisah laptop yang tengah bermasalah ni. Bro ni dah gelisah dah kalau nak kena tukar baru. Banyak file nak kena transfer wooo

So NM macam biasa, usap usap dulu.. baca jampi sikit sikit sebelum mulakan proses pengubatan.

So bismillah, NM click file excel, lebih seminit tunggu loading, NM siap dah dapat bancuh 3 in 1 kopi wonda pun masih belum dapat guna lagi.

Next step NM tekan alt+ctl+del untuk cek task manager. Slow jugak…. ahh sudah.. timbul satu lagi spekulasi yang laptop dia ni dah kena attack dengan virus. Tapi relax, ini semua perlu troubleshooting untuk diconfirmkan.

Masuk di bahagian process dalam task manager tu, cpu 100%.

Okayyy….. NM terus syak something.

NM tanya bro tu, ada terhentak ke sebelum ni?. Dia kata takda sebab letak dalam beg je.

Syukur alhamdulillah di bisikkan di dalam hati ni ilham untuk ketatkan hardisc laptop tu. Kebetulan sebelum ni NM pun ada setelkan masalah collegue NM yang ada masalah Wifi tak detect. Jadi adalah kat ofis tu satu screwdriver.

NM ketatkanlah apa yang patut. Lepas tu NM minta la bro tu open balik laptop dan cuba lagi.

Segala puji bagi Allah, semuanya kembali normal. NM happy dapat bantu walaupun NM pun tak tahu apa yant NM buat. Semua pakai hentam je. Tup tup jadi. Entahlah.

Konklusinya, kalau rosak jangan terus hantar kedai, boleh panggil NM. Kahkahkah! Gurau… g hantar kedai lah, NM bukan pakar. Hanya berkongsi pengalaman.

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: