Infografik mudah faham Belanjawan Malaysia 2022

November 6, 2021 By:

Pembentangan bajet 2022 yang telah diumumkan pada 29 Oktober 2021 adakah dapat memberikan nafas baharu buat seluruh rakyat Malaysia dan masyarakat yang terlibat di dalamnya?

Antara perkara yang NM sempat tangkap adalah antara beberapa inisiatif sebelum ini dikekalkan malah terdapat beberapa inisiatif tersebut ditambah baik lagi. Antaranya pemberian ewallet, subsidi upah, BSH dan penjana kerjaya.

Antara isu hangat diperkatakan adalah golongan bujang di bawah 21 tahun yang tidak termasuk dalam pemberian BSH. Walaubagaimanapun BSH dikategorikan semula kepada jumlah bilangan anak mengikut tangga gaji dan juga golongan bujang atas 21 tahun. Bagi NM ia nampak lebih bersasar.

SIARAN LANGSUNG PERBENTANGAN BAJET 2022

Video Perbentangan Belanjawan Malaysia 2022

Peruntukan yang besar juga diberikan di bawah sektor perlancongan. Berita baik untuk syarikat perusahaan yang di dalam bidang perlancongan pada tahun 2022.

Kalau nak baca lebih lanjut, NM kongsi belanjawan 2022 dalam bentuk infografik bagi mudah untuk kita faham dalam DwiBahasa. Manalah tahu anda boleh ambil manfaat dari peruntukan yang diwarwakan ni.

Sebarang penambahbaikan boleh email pada NM di nenasmadudotcom@gmail.com. Dan sebarang sumbangan sokongan boleh tekan link DONATE ni. Semoga bermanfaat ! Trimas!

Leave a Reply